Sloten

sleutels

Om uw eigendommen te beschermen wilt u uw huis kunnen afsluiten tegen inbrekers en insluipers. Een goede deur met een veilig slot is dus een vereiste.

Cilindersloten zijn veel voorkomende sloten in Nederland en in combinatie met een veiligheidsbeslag zijn ze niet makkelijk te forceren. Een veiligheidsbeslag is een afdekplaat die rondom het cilinderslot geplaatst wordt en aan de buitenkant van de deur volledig glad is, dus zonder schroefkoppen of bevestigingspunten. Het beslag is daardoor niet vanaf de buitenkant te verwijderen en en niet met behulp van een (combinatie)tang uit de deur te trekken (het zgn. ‘kerntrekken’).

Als extra veiligheid kunt u kiezen om twee losse bijzetsloten aan de boven- en onderkant van de deur te plaatsen, inclusief veiligheidsbeslag. Deze bijzetsloten kunnen echter ontsierend zijn op de buitendeur.

Een goed alternatief is eenzelfde cilinderslot maar dan in een meerpunts-uitvoering. Het meerpuntsslot beslaat de volledige hoogte van de deur en heeft drie of meer sluitpunten. Bij het draaien van de sleutel in het slot, draait u daardoor op drie of meer verschillende plekken in de deur, het slot open of dicht maar slechts met één sleutel.

Een raam heeft als voordeel dat de afsluiting alleen aan de binnenkant nodig is. Er zijn verschillende vormen van afsluiting te koop waarbij draaibomen de meest populaire zijn. Deze zijn verkrijgbaar waarbij de vergrendeling door middel van een drukknop op de draaiboom gaat, of door middel van een sleuteltje. Ze zijn te verkrijgen als opbouw- en inbouwdraaiboom.

De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SGK) is een organisatie die sloten test die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Voldoen sloten aan bepaalde kenmerken, worden deze gecertificeerd met een aantal sterren. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe langer het duurt om het slot te forceren. Een goed slot is niet goedkoop maar weegt op tegen alle (emotionele) schade die een inbraak met zich mee brengt.

U kunt overwegen om zelf al het hang- en sluitwerk te installeren maar een vakkundig slotenmaker weet tot in details waar hij op moet letten en zet snel en professioneel uw nieuwe sloten in deuren en kozijnen. Let ook altijd op het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).